BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Web Sitelerinde SSL Sertifikası Kullanmanın 5 Faydası
Web Sitelerinde SSL Sertifikası Kullanmanın 5 Faydası
2020-07-24

Web Sitelerinde SSL Sertifikası Kullanmanın 5 Faydası

SSL sertifikaları gün geçtikçe çevrim içi bir norm haline geliyor. Öyle ki son yıllarda bilgilerinizi korumak için SSL ve HTTPS kullanmayan popüler web sitelerini görmek pek de sık rastlanan bir durum değildir. SSL sertifikası kullanımı sadece güvenlik için değil aynı zamanda web sitenizin SEO (arama motoru optimizasyonu) performansı için de oldukça önemli bir kullanımdır.

SSL sertifikaları web sitenizin orjinal olduğunu ve bir kimlik avı girişimi veya onaylanmamış bir kopya işleminin gerçekleşmeyeceğini “onaylamış” olur. Ayrıca, özellikle çevrim içi satışların gerçekleştiği web sitelerinde siteniz ve ziyaretçileri arasında dolaşan tüm bilgileri de şifrelediğini belirtmiş olur.

Web siteniz için bir SSL sertifikası almak karmaşık gibi görünebilir ancak hiç de göründüğü gibi değildir. Kurulum basit bir şekilde tamamlandıktan sonra web sitenizin birçok avantaj dan faydalanması ve ziyaretçilerinizin verilerini güvende tutmak için ilk adımı atmış olursunuz. Böylece sitenizin ziyaretçileri de verilerinin korunduğu bilir ve sitenizi ziyaret ederken akıllarında güvenle ilgili sorular kalmadan gönül rahatlığıyla zaman geçirebilirler. Bu makalede de sizlerle web sitelerinde SSL sertifikası kullanmanın önemini ve sağladığı avantajları paylaşacağız. Keyifli okumalar.

1. SSL Web Sitenizdeki Verileri Korur

SSL sertifikasının temel işlevi, sunucu-istemci iletişimini korumaktır. SSL yüklerken, her bilgi biti şifrelenir. Böylece sitenizde kimlik bilgileri, şifreler, kredi kartı numaraları vb. gibi kişiye özel yüksek önem arz eden hassas verilerle uğraşırken, hackerların olası ataklarına karşı korunmasına yardımcı olur.

2. SSL Kullanımı Kimliğinizi Doğrular

SSL sertifikasının en değerli görevlerinden biri kullanıldığı web sitesine kimlik doğrulama sağlamaktır. Kimlik doğrulaması, web güvenliği açısından en önemli unsurlardan biridir. Sitenize SSL sertifikası yüklemek istediğinizde, Sertifika Yetkilisi (CA - Certificate Authority) adı verilen bağımsız bir üçüncü taraf üzerinden gelen bir doğrulama işleminden geçmeniz gerekir. Sertifika türüne bağlı olarak CA, sizin ve kuruluşunuzun kimliğini doğrular ve kimliğinizi kanıtladıktan sonra, web siteniz size kefil olan güven göstergeleri alır ve kullanıcılarınız bu göstergeleri gördüğünde sizin kim olduğunuzu bilirler.

3. SSL ile PCI Uyumluluğunu Sürdürmenizi Sağlar

Web sitenizde ödemeleri kabul etmenin çeşitli yolu vardır ve bunun için farklı platformlarla çözüm sağlıyorsanız bazı üçüncü parti kanalların uygulamanızı istediği standartlar vardır. Örneğin, Ödeme Kartı Sektörü (PCI - Payment Card Industry), yönergelerine uygun olmak istiyorsanız HTTPS kullanımının önemi bu standartlar listesinde oldukça yüksektir.

4. SSL Sayesinde Müşterinin Web Sitenize Duyduğu Güven Artar

Daha önce de bahsedildiği gibi SSL sertifikaları, müşteri güveni açısından oldukça önemlidir ve ziyaretçilerinize gönderdikleri verilerin güvenliğinin sağlanacağını bildirmek için kaçınılmaz bir sinyaldir. Özellikle bir OV veya EV SSL’i yüklediyseniz ziyaretçileriniz kuruluşunuzun ayrıntılarını da görebilirler ve gerçekten profesyonel bir siteye sahip olduğunuzu görmek sizinle iş yapma veya sitenizi tekrar ziyaret etme olasılıklarını yükseltir.

5. SSL Kullanımı SEO Konusunda Sitenizin Değerini Artırır

Google 2014 yılında algoritmasında yaptığı değişiklikler özelinde HTTPS’in web sitelerinde etkin kullanımının bir sıralama faktörü olduğunu da belirtmiş oldu. Özellikle organik sıralamalarda değerinizin olumsuz etkilenmemesi için de SSL sertifikası kullanımı önerilmektedir. Ek olarak, Chrome gibi bazı tarayıcılar kullanıcılar HTTPS kullanmayan veya sertifikası geçerli olmayan bir web sitesini ziyaret ettiklerinde onları uyararak sitenizin hemen çıkma oranının artmasına sebep olabilir ve bu SEO’nuz üzerinde de olumsuz bir etki yaratabilir.

Toparlamak gerekirse, SSL sertifikaları potansiyel ziyaretçilerinize web sitenizin güvenli bir site olduğunun ve onların verilerini koruyabildiğinin sinyallerini verir. Güven ortamı sağlar ve kitlenizin sizin sitenizi tekrardan ziyaret etmek istemesi; eğer bir e-ticaret sitesi iseniz, sitenizde gönül rahatlığıyla gezinip, alışveriş yapmayı istemesi için de ayrıca etkili olur. Bu hem markanıza duyulan güveni hem de sonuç olarak satışlarınızı da artıran bir faktördür.

SSL sertifikaları için aboneliklerinizi aktif tuttuğunuz, HTTP sürümünden HTTPS sürümüne geçişi ve dolayısıyla yönlendirmeleri doğru bir şekilde tamamladığınız takdirde bu güncellemenin siteniz için getireceği faydaları görmemek için hiçbir sebep yok. İster bir bloga, ister bir alışveriş sitesine sahip olun; günümüzde SSL sertifikası bulundurmak olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Bu tarz standartları takip etmemenin ileride web siteniz ve ziyaretçi kitleniz için doğurabileceği olumsuz sonuçları göz önünde bulundurup, bir an önce HTTPS’i hayatınıza dahil etmenizi öneririz.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet Bilişim Teknolojileri A.Ş.'de teknik konularda liderlik yapıyorum. 15 yıldır bu alanda çalışıyorum ve özellikle sistem yönetimi, ağ teknolojileri ve yazılım geliştirme konularına odaklanıyorum.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap