Sunucu yönetimi, internet sitelerinin ya da internete bağlı veya lokalde çalışan diğer tüm uygulamaların bağlı olduğu sunucu bilgisyarların, düzgün ve stabil çalışmasını sağlayabilmek adına bu sunucuların takip ve kontrollerinin yapılmasıdır.
Sunucu yönetimini daha iyi kavrayabilmek için sunucu nedir sorusunun cevabı ve sunucu ile hosting arasındaki farkları ele almak gerekir.
Üzerinde tutulan verileri ve bilgileri, bağlı olduğu internet ağı ya da bilgisayar ağı üzerindeki kullanıcılara veya farklı bilgisayar ağı sistemleri ile paylaşan donanımsal ve yazılımsal bilgisayar sistemleridir. Sunucular günlük olarak kullanılan kişisel bilgisayarlara göre çok daha gelişmiş donanımsal özelliklere sahip yüksek kapasiteli bilgisayarlardır.
Türkçe karşılığı barındırma olan hosting hizmeti, yukarıda tanımlamasını yaptığımız sunucu bilgisayarlar üzerinden sağlanır. Kişisel ya da kurumsal verilerinizi saklayabileceğiniz ve bu verileri internete açabileceğiniz hosting hizmeti, bu amaç için konfigüre edilmiş sunucular üzerinden sağlanır.
Sunucu yönetimi teknik olarak kapsamlı bir işlemdir. Sunucu yönetimi yapabilmek için sunucuya tam yetki ile bağlanabilmek gerekir ve hem donanımsal hem de yazılımsal olarak yüksek teknik bilgiye sahip olmanız gerekir. Sunucu üzerinde meydana gelebilecek her türlü sorunda, sunucunun stabil hale gelmesi ve üzerindeki sistemlerin sorunsuz olarak çalışabilmesi için yapılan tüm müdahale işlemlerini sunucu yönetimi olarak adlandırabiliriz.
Sunucu yönetimi aşamalarını genel olarak aşağıdaki başlıklar altında toplayabiliriz.
Veri merkezlerinin sağlamış olduğu kiralık sunucu hizmetlerinde, sunucunun tüm yetkisi müşteriye verildiği için sunucu yönetim sorumluluğu da müşteriye ait olur. Sunucunun güvenliğinin sağlanması, üzerine ihtiyaç duyulan yazılımların kurulması ve sorun anında sunucuya gerekli müdahalenin yapılması gibi tüm işlemler sunucu sahibi kurum ya da kişilerin sorumluluğu altındadır.
Fiziksel sunucu sahipleri, sunucu yönetimi ile ilgili işlemleri yapmak istememeleri durumunda, sunucu yönetim işlemini hizmeti kiraladıkları firmadan talep edebilirler. Ancak genellikle veri merkezleri, sunucu yönetim işlemlerinde kişiye ya da kurumlara özel olarak çözümler üretildiği için ücretli olarak sunucu yönetimi sağlamaktadır. Belli bir ücret karşılığında sunucu yönetim desteği alabileceğiniz gibi, tüm yönetimin veri merkezine ait olduğu yönetilen sunucu hizmeti de kullanabilirsiniz.
Firmamızın sağlamış olduğu yönetilen sunucu hizmetinde, sunucu yönetim sorumluluğu tamamen destek masamızdadır. Bu sayede sunucu yönetimi için ayıracağınız zamandan kâr elde etmiş olursunuz. Yönetilen sunucu hizmetimizde ekstra sunucu yönetim ücreti alınmamaktadır. Ücretsiz sunucu yönetimi ve ücretsiz cPanel lisansı ile hizmetimizi kullanabilir, sunucu yönetimini uzman destek ekibimize bırakarak projelerinize daha fazla zaman ayırabilirsiniz.
cPanel Web Hosting ile gelişmiş yönetim paneli ile hizmetinizi yönetin.
Paketleri İncele