BLOG

ANASAYFA > BLOG > + SSH ile Apache Derleme
2015-02-13

SSH ile Apache Derleme

cPanel sunucularda, sitelerinizin çalışması için gerekli php ayarlarını apache derlemesi ile basit bir şekilde yapabilirsiniz. Tek bir komut ile apache derlemenizi başlatabilir
ve derleme üzerinden sunucunuzun php ayarlarını rahatlıkla yapabilirsiniz.


Apache derlemesi ile ayarları dilediğiniz gibi yapabilmek için sunucuda root yetkisine sahip olmanız gerekir. Paylaşımlı hosting servisi alıyorsanız eğer root yetkiniz olmayacağı
için bu işlemi yapamazsınız. Değişmesini istediğiniz ayarlar ile ilgili hosting firmanıza bilgi vermeniz gerekir. Ancak genellikle paylaşımlı sunuculardaki bu ayarlar standarttır
ve değiştirilmez. Şimdi bu işlemin nasıl yapıldığına bir göz atalım.


Easyapache Derleme


/scripts/easyapache

Yukarıdaki komutu SSH üzerinden yazarak çalıştırdığımızda karşımıza derleme ekranı gelecektir.Bu derleme ekranı 5-6 adımdan oluşmaktadır. Şimdi bu adımları takip ederek işlemimize devam edelim.


1.Adım


Bu ekranda seçmek istediğimiz fonkisyonlar var ise seçiyoruz. Daha sonra alt kısımdan Customize Profile seçeneği ile derleme işlemine devam ediyoruz. İkinci ekranda apache versiyonu seçim bölümü gelmektedir.
Burada standart seçili olanı kullanarak Next Step ile bir sonraki adıma geçiyoruz.


2.Adım


Bir sonraki adımda sunucumuzda çalışacak olan Mysql Versiyonu seçim bölümü gelmektedir. Burada üst kısımda sunucuda aktif hangi versiyonun kurulu olduğu yazar.
Alt seçeneklerde ise kurulabilecek seçenekler bulunmaktadır. Stabil olarak kullanılan sürümü seçmek sorun yaşamamak adına sağlıklı olacaktır.


3.Adım


Bir sonraki adımda artık sunucuda çalışmasını istediğimiz fonksiyonları seçme bölümüne geliyoruz. İlk gelen sayfada Ioncube, Perl, Zend Optimizer gibi ayarları seçebilirsiniz.
Burada seçimleri yaptıktan sonra diğer fonksiyonların kuruluma devam edebilmek için Exhaustive Options List seçeneği ile devam ediyoruz.


4.Adım


Artık önümüzde toplam 4 sayfa olarak sunucuya kurabileceğimiz bir çok fonkisyon çıkacaktır. Bu sayfada klavye yön tuşları ile Yeşil İmleci seçmek istediğimiz fonkisyonun üzerine getirip Space (Boşluk) tuşu ile seçim yapabilir ya da seçimi kaldırabiliriz.
Bu şekilde 4 sayfa arasında geçiş yaparak gerekli seçimleri yapıp daha sonra Next Step butonu ile işleme devam ediyoruz.


5.Adım

6.Adım

7.Adım

8.Adım


Son sayfaya kadar gerekli seçim işlemlerini yaptıktan sonra devam ederek artık derlememizdeki son adıma geliyor. Son adımda ise aşağıdaki şekilde Save and Build butonuna basarak derleme işlemimizi başlatıyoruz.


9.Adım


Not: Derleme süresi kurulması için seçilen fonkisyonların çokluğuna göre değişir. Ancak ortalama 20 dakika ile 45 dakika arasında derleme tamamlanmaktadır.
Tek bir fonksiyon bile kurmak isteseniz ortalama 15-20 dakika kadar derleme işlemi sürecektir.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet Bilişim Teknolojileri A.Ş.'de teknik konularda liderlik yapıyorum. 15 yıldır bu alanda çalışıyorum ve özellikle sistem yönetimi, ağ teknolojileri ve yazılım geliştirme konularına odaklanıyorum.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap