BLOG

ANASAYFA > BLOG > + Siteme Ulaşamıyorum? (DNS Sorunları Giriş Seviyesi)
2010-03-29

Siteme Ulaşamıyorum? (DNS Sorunları Giriş Seviyesi)

Siteniz bir açıyor bir açmıyor mu? Nedenini bulamıyor musunuz? Eğer öyle ise burada yazacaklarımızı okumanızda fayda var. Destek masasına gönderilen destek biletleri arasında araştırma yaptığımızda insanların en çok sorduğu sorulardan çoğunluğu nameserver, TTL süreleri ve DNS ile ilgili sıkıntılar olduğunu görüp bu konuda herkesin anlayacağı bir biçimde doküman hazırlamaya karar verdik.


İnternet sitelerinizi bir sunucudan diğerine aktardığınızda yada herhangi bir yere taşımadan sitenin aynı sunucu üzerindeki ip adresini değiştirdiğinizde siteye belirli bir süre boyunca erişimle alakalı sıkıntılar yaşarsınız.. Bunun nedenini teknik olarak bilmiyorsanız meraklanmayın aslında siteye o an erişemeyen sadece sizlersiniz :)


En basit örnekle bunu şu şekilde açıklayabiliriz;


Alan adlarının hangi sunucu ip adresine gideceğini DNS’ler  (Alan Adı Sistemi) belirler. DNS’ler sayesinde mesela ni.net.tr adresinin IPv4 karşılığını alır buna göre bu siteye erişebilirsiniz. Bilgisayarınızın ni.net.tr adresine ait IP bilgisini çözümlemesi için yine DNS sunucularına bağlanması gerekir. (Örnek: Sık kullanılan 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 gibi)


Bilgisayarınız ni.net.tr adresini çözümlediğinde ni.net.tr adresinin DNS servisine bağlandığında ni.net.tr ile ilgili bazı bilgileri kayıt eder. Bu bilgiler içinde siz IP adresi değiştirdiğinizde sitenize belirli bir süre erişememenize neden olan TTL süreleri de vardır.


Bir Windows kullanıcısıysanız; “Başlat” butonuna basıp “Çalıştır” sekmesine girerek “Aç” kutusuna cmd yazdığınzıda karşınıza çıkacak komut sistemine


ipconfig /displaydns


yazdığınızda hangi dns sunucusundan hangi bilgileri aldığınızı göreceksiniz. Bilgisayarda girdiğiniz hemen, hemen tüm sitelerin kaydı önünüze gelecek. Bu kayıtlardan bir örnek alt kısımda;


Kayıt Adı … … : ni.net.tr
Kayıt Türü  … . . : 1
Yaşam Süresi  … . : 151
Veri Uzunluğu … . : 4
Bölüm… … . .  : Yanıt
A (Ana) Kaydı … . : 94.102.0.2


Buradaki TTL süresi olarak bahsettiğimiz bölüm yaşam süresidir. Bu ne demektir?  Sorunun cevabını bir örnek ile vermek istiyorum;


Sitenizin adı ni.net.tr ise bu sitenin TTL süresi 604800 ise örnek bir kullanıcı sitenize girmeye çalıştığında dns sunucunuzdan sitenizle ilgili kayıtları aldığında beraberinde bu TTL süresini de almakta. Örnek kullanıcının bilgisayarına yaşam süresi 604800 saniye olarak eklenmekte. Bu kullanıcı tekrar, tekrar sizin internet sitenize giriş yaptığında 604800 saniye dolana kadar artık girişlerde DNS sunucusundan bilgi talep etmemekte..


Herhangi bir nedenden ötürü sitenizin IP adresini değiştirdiğinizde veya sunucu değişimi yaptığınızda bu örnek kullanıcının bilgisayarında kayıtlı DNS ön belleğindeki yaşam süresi (TTL) dolmadığından ötürü sitenize erişim yapamamaktadır. Aslına bakarsanız TTL süresi bitinceye kadar bu örnek kullanıcı hala eski IP adresinden siteyi açmaya çalışır.. Ancak bu problem sadece bu örnek kullanıcı için geçerlidir. Sitenize daha önce hiç girmemiş başka bir kullanıcı ilk seferde yeni IP bilgisi ile sunucuya erişebilir. Sitenizin IP adresinde sunucu değişiminden ötürü veya herhangi başka bir sebepten ötürü yaptığınız değişikliklerle ilgili sitenin belirli kişilerde açıp, belirli kişilerde açmamasına neden olan sorun (aslında bu bir sorun değil) TTL süresidir.


Böyle bir problem ile karşılaştığınızda DNS ön belleğini temizlemenizde fayda var. Bazı servis sağlayıcıları bu konuda otomatik DNS kullanan kullanıcılarda TTL süresi ne olursa olsun bunu dikkate almayarak dns trafiğini azaltmak amacı ile her alan adına belirledikleri süreleri atayabilir. (Örnek: Türk Telekom) Eğer DNS kayıtlarınız otomatik değilse yine CMD komut istemini kullanarak


ipconfig /flushdns


komutunu ile DNS çözümleyici ön belleğini temizleyebilirsiniz.


Tüm bunlara rağmen eğer erişim yapamıyorsanız alt kısımdaki internet sitelerinden sitenizin açıp açmadığını görebilirsiniz. Bu sitelerde sitenize erişim varsa sorun nerede diye araştırmanıza gerek yoktur :)


http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www_de.cgi/http://ni.net.tr
http://host-tracker.com/


Yüksek hitli bir internet sitesine sahipseniz herhangi bir nedenden ötürü IP değişimi yapmanız gerekiyorsa bu işlemi yaparken hit kaybına uğramamak adına en az kesinti ile bu işlemi yapmadan evvel internet sitenizin TTL sürelerini kısaltabilir eski TTL süresi kadar bekledikten sonra işlem yapabilirsiniz.  DNS servisinizin sunucunuza çok fazla yük getirmemesi için bu süreyi işlem bittikten sonra eski haline getirmenizde fayda var.


Konu ile ilgili sormak istediklerinizi bizlere iletebilirsiniz.
İyi Çalışmalar.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet Bilişim Teknolojileri A.Ş.'de teknik konularda liderlik yapıyorum. 15 yıldır bu alanda çalışıyorum ve özellikle sistem yönetimi, ağ teknolojileri ve yazılım geliştirme konularına odaklanıyorum.
Yorumlar
Avatar
Vilook 14 yıl önce

thanks… http://vilook.com

Yorum Yap