2014 yılında Avrupa genelinde yapılan bir araştırmaya göre, tüm dünyanın ve avrupanın kişisel ya da sosyal hesaplarında ne kadar kolay şifreler kullandığı açıkça ortaya çıkartılmıştır.Dünya genelinde kullanılan ve ele geçirilmesi çok kolay olan şifrelerin en başında aşağıdaki şifreler bulunmaktadır.
12345
12345678
qwerty
1234567890
Günümüzde hemen hemen her bireyin internet üzerinde bir sitede ya da sistemde üyeliği bulunmaktadır. Sosyal medyanın hayatımızın her anında olduğunu düşünürsek, hesaplarımızın güvenliği için şifrelerin güçlü ve güvenli olması oldukça önemlidir.
Şifreniz; karışık olmadığı ve sadece harf ya da rakamlardan oluştuğu sürece, ne kadar uzun bir şifre olursa olsun yine de güvensiz bir şifre olacaktır.Açıkçası, bütün numaraları kullanarak ya da basit bir isim kullanarak şifre oluşturmak hesabınızın ele geçirilmesine davetiye çıkarmanız anlamına gelir.
Güçlü bir şifre oluşturabilmek için; harf, rakam ve alt-üst karakter (“‘”, “*”, “?”, “!” gibi) kullanarak şifre oluşturmanız gerekir. Ancak karmaşık ve uzun şifreleri akılda tutmak elbetteki kolay değildir.Bu nedenle şifrelerinizi güvenle saklayabileceğiniz ve dilediğiniz zaman karşamık ve zor şifreler oluşturabileceğiniz bir program kullanmanız yararlı olacaktır. Bu konuda KeePass programı oldukça başarılı bir programdır ve kullanmanızı tavsiye ederiz.
2014 Aralık ayında hacker’lar Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) network sistemine giriş yaparak, kullanıcılara ICAAN’dan geliyormuş gibi görünen mail gönderdiler. Bu mailin içerisinde tipik olarak kullanıcıların kullanıcı adı şifrelerini yazmaları istenen sahte bir link bulumaktaydı. ICAAN bu sorunu çok kısa sürede farketti ve hemen gerekli önlemleri alarak dünya genelinde büyük bir sorun olmasını engelledi. Ancak konuyu genel olarak ele alırsak, ICANN network sistemi bile kısa süreliğine de olsa gele geçirilebiliyor ise, bizim sistemlerimizin ya da sosyal hesaplarımızın tehlike altında olabileceği ihtimali hiç de uzak değildir.
Google’un yaptığı araştırmaya göre, hack girişimlerinde Çin, Malesya, Nijerya ve Güney Afrika’da bulunan hackerlar beklenenden çok daha yüksek başarı oranına sahiptir. Sahte web siteleri aracılığı ile kişisel bilgileri ele geçirme oranları %45’tir. 2011 - 2014 yılları arasında Google kendi verilerini inceleyerek insanların %14’ünün endişe verici bir şekilde kişisel bilgilerini sahte içerikli sitelere hiç çekinmeden girdiğini ortaya koymaktadır.
İnternet artık hayatımızın bir parçası. Dünya devi firmalar bile kullanıcılarının verilerini saklayabilmek ve üçüncü şahıs kişilerin eline geçmesini engellemek için katı prosedür ve politikalar uygulamaktadır. Peki biz bireysel internet güvenliğimiz için nasıl bir politika uyguluyoruz ? İnternet’in güvenli olması kullanıcılar sayesinde mümkündür, bilinçli ve ne yaptığını bilen kullanıcılar sayesinde.
Kaynaklar
http://www.thewhir.com/web-hosting-news/one-worst-passwords-2014
cPanel Web Hosting ile gelişmiş yönetim paneli ile hizmetinizi yönetin.
Paketleri İncele