Web site hızı internetin çok yaygın bir şekilde kullanıldığı günümüzde hayli önemli bir etken. Kullanıcı deneyimi yönünden baktığımızda sayfa açılış hızı oldukça önemli bir detay olduğu için Google da buna oldukça önem veriyor. Google sıralamalarında üst sırada olmak için web sitenizin hızlı olması size oldukça avantaj sağlayan bir şey. Zira Google bizzat algoritması tarafından sayfaları sıralamak için kullandığı sinyallerden biri olduğunu belirtmişti. Ve araştırmalar, Google’ın sayfa hızını dikkate alırken özellikle ilk bayta kadar geçen süreyi ölçüyor olabileceğini gösteriyor.
Sayfa hızı genellikle ‘site hızı’ kavramı ile karıştırılsa da sitenizde yer alan bir sayfanın açılış hızı yani yüklenme hızı anlamına gelir. Sayfadaki içeriğin tam olarak görüntülenmesi için geçen süreyi kapsar.
Bir web sayfası, HTML, JavaScript, CSS, resimler ve videolar gibi farklı varlıklardan oluşur. Bunların her biri, web sitenizde gördüklerinizi oluşturmak için istekler oluşturur. Genellikle ne kadar çok isteğiniz varsa, web siteniz o kadar yavaş yüklenir. Bu her zaman böyle değildir, ancak çoğu zaman doğrudur.
Sayfa hızınızın nasıl olduğunu ve ortalama hızını ölçümleyebileceğiniz pek çok araç mevcuttur. Bu araçlar aracılığı ile sayfa hızınızı ölçerek ziyaretçilerinizin sitenizde gezinirken nasıl bir deneyim elde ettiklerini görme şansınız olur. Google’ın bu derece önem verdiği bir metriğe de profesyonelce yaklaşmak ve düzenli olarak kontrollerini ve ölçümlerini sağlamak oldukça önemlidir. Yavaş sayfa hızı, arama motorlarının tahsis edilen tarama bütçelerini kullanarak daha az sayfayı tarayabileceği anlamına gelir ve bu, endekslemenizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Web sitenizi Google’ın arama motoru sonuçlarında daha üst sıralara yerleştirmek söz konusu olduğunda sayfa hızı kritik bir faktördür. Web siteniz en iyi 10 organik sayfayla aynı seviyede değilse, ilk sayfada yer almazsınız. Ve arama motoru kullanıcılarının büyük çoğunluğu ikinci sayfayı değerlendirmez.
En iyi 10 sonucun tıklamaların çoğunu oluşturacağı bir sır değil. Bu nedenle, sayfa hızına odaklanmak, başarılı bir şirkete ve dönüşüm sağlayan bir web sitesine sahip olmak için çok önemlidir. Backlink, kısa süre önce Google’da bir milyondan fazla arama motoru sonuç sayfasını (SERP’ler) analiz ettikleri bir çalışma gerçekleştirdi. İlk 10 sonuç arasında yer alan siteler arasında en yaygın olan faktörleri bulmak üzere çalıştılar. Ve hızlı bir şekilde, herhangi bir web sitesi için ortalama sayfa yükleme hızının, sıralamada daha yüksek bir faktör olduğunu keşfettiler.
Sayfa hızınızı ölçmenize ve düzeltmenize yarayacak bazı araçları sizlerle paylaşacağız.
Google’ın hizmetlerinden birisi olan PageSpeed Insights site hızınızı ölçemeye yarayan araçlardan birisidir. PageSpeed Insights (PSI), bir sayfanın hem mobil hem de masaüstü cihazlardaki performansını raporlar ve bu sayfanın nasıl iyileştirilebileceğine ilişkin öneriler sunar.
PageSpeed Insights, bir sayfa hakkında hem laboratuvar hem de saha verileri sağlar. Laboratuvar verileri, kontrollü bir ortamda toplandığı için performans sorunlarının giderilmesi için kullanışlıdır. Ancak, gerçek dünyadaki darboğazları yakalayamayabilir.
Bu ücretsiz araç, yükleme süresi sorunlarınız hakkında bilgiler sağladığı için oldukça ünlüdür. PageSpeed Insights, kötü CSS’den görüntülere, tarayıcı önbelleğe almaya ve eklentilere kadar, hem masaüstü hem de mobil web sitesi için yükleme süresi kararlılığınıza zarar verebilecek en önemli faktörleri analiz eder.
PageSpeed Insights, geliştiricilerin o sayfa veya kaynak için FCP, FID, LCP ve CLS değerlerinin aralığını anlayabilmesi amacıyla bu ölçümlerin bir dağıtımını sunar. Bu dağıtım aynı zamanda üç kategoriye ayrılmıştır. Bu kategoriler; yeşil, turuncu ve kırmızı çubuklarla gösterilen İyi, İyileştirilmesi Gerekiyor ve Zayıf’tır. Benzer bir durumu WordPress’te de SEO ve Okunabilirlik için görebilirsiniz.
Örneğin, FCP’nin turuncu çubuğu içinde %14 görmek, gözlemlenen tüm FCP değerlerinin %14’ünün 1000 ms ile 3000 ms arasında olduğunu gösterir. Bu veriler, önceki 28 günlük toplama dönemindeki tüm sayfa yüklemelerinin toplu bir görünümünü temsil eder.
Pingdom, web sitenizin hızını ölçmeniz ve yüklenme sürelerini anlamanız için geliştirilmiş bir hız testi sunar.
İlk bakışta, temel ücretsiz hız testi nispeten basit bir test aracı gibi görünebilir, ancak bir kez kaydolduktan sonra, diğer özelliklerin tümünü kullanılabilir hale gelirsiniz. Pingdom’a ücretli kayıt yaptırmadan önce buna değip değmeyeceğini öğrenebileceğiniz 14 günlük bir deneme süresi mevcuttur. Aracı ücretli olarak kullanmayı düşünüyorsanız bile mutlaka bu deneme süresinden faydalanın ve her yanıyla keşfetmeye çalışın.
Pingdom’un herkesin erişebileceği ücretsiz hız testi aracına dönecek olursak, bunu kullanmak için şu basit adımları takip edebilirsiniz.
KeyCDn web sitesi hız testi, dünya çapında 10 farklı yerden gerçekleştirilebilen tam sayfa hız testidir. Ayrıca KeyCDN ücretsiz bir hız testi aracıdır. Herhangi bir HTML sayfasının performansının test edilmesini ve ölçülmesini sağlar.
Testin sonuçları isteklerin, içerik boyutunun ve yükleme süresinin bir dökümünü de sunar. Web Sitesi Hız Testi aracı, iyileştirmelerin nerede yapılabileceğini görmek için kullanılabileceği gibi web sitenizin performansını değerlendirmek için de kullanılabilir. KeyCDN’I Web sitenizin gecikmesini önemli ölçüde azaltmak için kullanabilirsiniz.
Google için sayfa hızının ne kadar önemli olduğundan ve aynı şekilde sayfa hızının kullanıcı deneyimini ne ölçüde etkileyebileceğinden bahsettik. Tüm bunlardan yola çıkarak sayfalarınızın hızını test edebileceğiniz ücretsiz araçlar yardımıyla sayfa hızınızı iyileştirebilir ve ziyaretçilerinize çok daha iyi bir deneyim yaşatabilirsiniz.
SEO için hız önemli tabi, bunun için hosting önemli olduğu kadar ama bence kullandığınız WordPress teması da önemli. Ben KLEO - Pro Community Focused, Multi-Purpose BuddyPress Theme kullanıyorum ve çok tavsiye ederim herkese. Ama hostinge gelince de NetInternet.com.tr tabi ki :)
cPanel Web Hosting ile gelişmiş yönetim paneli ile hizmetinizi yönetin.
Paketleri İncele