WHM Panel Genel Yapılandırma

ANASAYFA > BILGI BANKASI > WHM Panel Genel Yapılandırma
# / 2017-02-27
WHM Panel Genel Yapılandırma

WHM (Web Host Manager), son kullanıcıların hosting ve sunucu hizmetlerini daha geniş ve kapsamlı bir şekilde kontrol etmelerine yardımcı olan, web kullanıcı ara yüzlü bir web yazılımıdır. Bir hosting sahibi olduğumuzda bu barındırma paketine nasıl ki SQL kurulumu, ekstradan subdomain ekleme gibi birçok işlemi cPanel üzerinden gerçekleştiriyorsak bir hosting paketinin açılması ve yüksek seviyede yönetilmesi için de WHM panele ihtiyaç duyarız. Birçok internet kullanıcısının kullandığı Reseller ve VPS gibi servisler WHM hizmetiyle birlikte sunulur. Böylece bu servis sayesinde kullanıcı kolaylıkla cPanel kullanan yeni hosting paketleri oluşturabilir veya hesabıyla ilgili gerçekleştirmek istediği üst düzey değişikliklerin bir kısmını gerçekleştirebilir. En basit tanımıyla son bir kere daha özetlemek amacıyla açıklamak gerekirse WHM Panel, cPanel’leri oluşturduğumuz ve Hosting’i kontrol ettiğimiz bir üst seviye daha çok yetkili panel yazılımıdır.

whm

WHM Panel de tıpkı cPanel’de olduğu gibi belli bir lisans karşılığında satılan yazılımlardır. Siz ana sunucuyu veya Reseller hesabını satın aldığınız anda size oluşturulan paketle birlikte sizlerin de bu paneli kullanmak için gerekli lisanslama işlemleriniz ana sunucu üzerinden gerçekleştirilir. Bu nedenle hosting firmalarından satın aldığınız sunucu veya Reseller için haliyle ekstradan belirtilenin dışında WHM panel veya cPanel için ücret ödemeniz gerekmez.

Basic cPanel & WHM Setup

İletişim bilgilerimizin düzenlendiği, basit ayarları gerçekleştirebildiğimiz ve name server ayarlarımızı yapılandırdığımız bölümdür. Üç kısımdan oluşur; All, Contact information, ve Basic config

All

İletişim bilgileri ve temel ayarları içeren sekmedir.

Contact Information

Sunucu için gerekli iletişim bilgilerinin yer aldığı sekmedir. Burada bir sorun olduğunda sunucu ile irtibata geçilebilecek telefon numarası ve mail adres bilgi alanı yer alır.

Basic Config

Temel yapılandırma ile ilgili tüm bilgiler burada yer almaktadır.

  • Sunucuda açılacak hesapların hangi ip adresi ile açılacağını ve sunucu ana ip adresimizi belirleyebilirsiniz.
  • Sunucuda barındıracağınız web siteleri için oluşturduğunuz hostların hangi klasör içerisinde oluşacağını burada belirleyeceğiniz dizin tarafından belirlenir. Web sitelerinde genellikle /home dizinden barındırılır. Bir standart oluşturmak içinde /home olarak kullanmanız önerilir.
  • Oluşturacağınız hostlarda kullanılacak varsayılan cPanel temasını belirleyebiliyorsunuz.
  • Oluşturacağınız hostlarda kullanılacak varsayılan Webmail temasını belirleyebilirsiniz.
  • Yeni hesaplar oluştururken kullanılan minimum kullanıcı kimliğinin boyutunu belirlersiniz.
  • Apache loglarının nasıl saklanması istediğini belirleyebiliyorsunuz.

Aktif ve sürekli olarak takip ettiğiniz mail adresini yazmanız önemlidir. Sunucunuzun disk alanı dolduğunda, servislerden bazılarının durduğunda veya sorun olduğunda, web sitelerinizin veritabanında oluşan problemler gibi sunucunuz için kritik önem taşıyan işlemler mail adresinize mail gönderilerek bildirilir. Böylelikle sunucunuzda oluşacak daha büyük problemlerin önüne geçmiş olursunuz.

Paylaşımlı ip olmasını istediğiniz ip adreslerini bu kısma yazarak belirleyebilirsiniz. Sunucuda oluşturacağınız hesaplar otomatik olarak paylaşımlı ip adresi ile açılacaktır.

whm2

Name Server

Bu alan normalde sekme olarak yer almıyor. Her sekmenin en altında yer almaktadır. Bu bölümde alan adlarınız / etki alanlarınız ile sunucu arasındaki ilişkileri kurmalarını sağlamak için nameservers’lar belirlemenizi sağlar.

whm3

Sanal sunucu veya fiziksel sunucunuza WHM/cPanel kurulumu yaptığınızda ilk ayarlamanız gereken yerlerden bir tanesidir. Sunucunuzda oluşturacağınız tüm etki alanları buradaki yapılandırdığınız ns adresleri ile açılacaktır. Belirleyeceğiniz etki alanı oldukça önemlidir eğer alan adınızın süresi biter ise sunucudaki tüm siteleriniz bu alan adına bağlı olduğundan dns hatası verecek ve çalışmayacaktır. **ns1.ozgurciftci.com 95.173.189.2 ns2.ozgurciftci.com 95.173.190.2

Yukarıdaki şekilde bir yapılandırma yapmak istiyorsam, ozgurciftci.com alan adı aldığım firmadan ip adreslerim ile özel name server kaydı oluşturmam gerekmektedir. Sonrasında whm panelimden name server alanlarını girebilir ve sunucuda sitelerimi bu name server adreslerine yönlendirebilirim.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet Bilişim Teknolojileri A.Ş.'de teknik konularda liderlik yapıyorum. 15 yıldır bu alanda çalışıyorum ve özellikle sistem yönetimi, ağ teknolojileri ve yazılım geliştirme konularına odaklanıyorum.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap