Kullandığınız cPanel sunucuda ssh yetkiniz var ise eğer cPanel üzerinden yedek alabildiğiniz gibi SSH üzerinden komut ile de yedek alabilirsiniz. İki işlem arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Ancak nadirde olsa cPanel üzerinden alınan yedeklerde, dosya sayısı çok ise ya da hesap boyutu çok büyük ise sorunlar çıkabilmektedir.Bu gibi durumlarda komut ile yedek almak en garanti yöntemdir.
cPanel sunucunuza root olarak login olduktan sonra öncelikle yedek alabilmek için /home dizinine giriş yapmanız gerekir. Daha sonra cPanel hesabın kullanıcı adı ile aşağıdaki komut ile yedek alma işlemini başlatabilirsiniz.
cd /home
/scripts/pkgacct kullanıcı adı
Örn;
/scripts/pkgacct netinternet
Komutu yazıp Enter tuşu ile onayladıktan sonra sunucuda işlemler başlayacaktır.Dosya sayısı ya da hesabın büyüklüğüne göre işlemlerin süresi değişebilir. Yedekleme işlemi tamamlandıktan sonra home dizin içerisinde yedeği cpmove-kullanıcıadı.tar.gz olarak görebilirsiniz.
SSH üzerinden komut ile yedek restore işlemi de yedek alma işlemi kadar basittir. Tek bir komut ile yedeğinizi sunucuda restore edebilir ve hesabı aktif edebilirsiniz.Öncelikle yedeği restore edebilmek için yedek dosyası hangi dizinde ise o dizinde olmanız gerekir. Yedeğimizin standart olarak home dizini içerisinde olduğunu düşünerek yine home dizinine giriş yaparak yedek restore komutumuzu çalıştıralım.
cd /home
/scripts/restorepkg yedek dosyası
Örn;
/scripts/restorepkg cpmove-netinternet.tar.gz
cPanel üzerinden alınan ya da komut ile alınan yedekleri bu komut ile sunucunuzda restore edebilirsiniz.Bu işlemi yapabilmeniz için yedek dosyasının tar.gz uzantılı olması yeterlidir.