php.ini Nedir ? Nasıl Düzenlenir ?

ANASAYFA > BILGI BANKASI > php.ini Nedir ? Nasıl Düzenlenir ?
# / 2014-09-03
php.ini Nedir ? Nasıl Düzenlenir ?

php.ini dosyası, sunucudaki php ayarlarını yapabileceğiniz bir yapılandırma dosyasıdır. Sunuculara kurulan yazılımlara göre php.ini üzerinden ayar değişikliği yapılması gerekebilir.Standart bir sunucuda php.ini ayarları bir kere yapıldıktan sonra özel bir durum olmadıkça düzenleme yapılmasına ihtiyaç duyulmaz.Ancak özel yazılımlar için değerlerde ya da fonkisyonlarda değişiklik yapılması gerekebilir.

safe_mode

max_execution_time

max_input_time

memory_limit

register_globals

  • magic_quotes_gpc

gibi bir çok özelliği değiştirebilirsiniz.

Nasıl Düzenlendir ?

php.ini üzerindeki memory_limit özelliğini değiştirmek istiyorsunuz. Eğer siz sunucu kurulumundan sonra bir değişiklik yapmamışsanız standart olarak 32M şeklinde değer alır. Bu değeri 256M şeklinde değiştirebilmek için sunucuya ssh ile bağlanıp;

nano /usr/local/lib/php.ini

komutunu çalıştırıyoruz. Komutu çalıştırdıktan sonra karşımız birinci satırından itibaren php.ini dosyasının içeriği gelecektir. Aramış olduğumuz özelliği hızlı bir şekilde bulabilmek için Ctrl+W ile arama moduna geçiyoruz. Arama moduna geçtikten sonra memory_limit yazıp arama yaptığımızda direk bize memorylimit özelliğini bulacaktır. Buradaki değeri 256M yaparak Ctrl+X ile kaydedip çıktığımızda artık sunucumuz üzerindeki memory limitimiz 256M olmuş olacaktır.Değişikliklerin aktif olabilmesi için/etc/init.d/httpd restart komutu ile apache server’a restart atmamız gerekir.

.png” alt=“php.ini_”>

php.ini üzerinden daha birçok ayarı bu şekilde değiştirebilirsiniz. Önemli olan sizin kurmak istediğiniz scripte aldığınız hata doğrultusunda bu işlemleri yapmaktır. En çok karşılaşılan sorun safe_mode sorunudur.Eğer bir sunucu php.ini dosyasında safe_mode = off olarak ayarlıysa bunu değiştirmenizi tavsiye etmem. Kurmak istediğiniz script safe_mode = on olmalı şeklinde hata veriyorsa ve siz bu scripti kurabilmek için safe mod’u açarsanız, sunucu üzerinde çalışan diğer aktif sitelerden safe_mode = off olmasını gerektiren siteleriniz hata verecektir. Ayrıca php’nin eski sürümlerinde safe mod’un açık olması güvenlik açığı meydana getirmektedir. Bu nedenle php 5.3′ten eski bir sürüm kullanıyorsanız safe mod’u kapalı tutmanızı tavsiye ederiz.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet Bilişim Teknolojileri A.Ş.'de teknik konularda liderlik yapıyorum. 15 yıldır bu alanda çalışıyorum ve özellikle sistem yönetimi, ağ teknolojileri ve yazılım geliştirme konularına odaklanıyorum.
Yorumlar
Avatar
Halit Vuran 8 yıl önce

disable_functions karşılığından gzinflate fonksiyonunu kaldırmam gerekiyor. bunu basit yolla nasıl yaparız. Daha önce wordpress eklenti yüklerken sorun yaşamıyordum ama bugün bu sorunla karşılaştım. Sunucuyada hiç müdahalem olmadı bugüne kadar. İnternette sunucu firmanız ile görüşün php.ini dosyasında bu değişiklikleri yapsınlar sorununuz çözülür dediler.
Bu arada daha önce hiç ssh kullanmadığımı belirteyim.

disable_functions karşılığından gzinflate fonksiyonunu kaldırmanız gerekiyor.
Ardından apacheyi restart edip tekrar deneyebilirsiniz.
Ek olarak glob() fonksiyonu allow_url_fopen açık olması ve safe_mode kapalı olması gerekmekte.

Avatar
Netinternet 8 yıl önce

Merhaba Halit bey,
disable_functions php.ini dosyası içerisindedir. Makalemizde anlattığımız şekilde php.ini dosyasını açıp bu işlemi yapmanız gerekiyor. İşlemi SSH üzerinden ya da FTP programı ile sunucuya SFTP ile bağlanıp php.ini dosyasını bir editör yardımı ile editleyerek yapabilirsiniz. Ancak en hızlı ve doğru yolu SSH üzerinden yapmaktır. php.ini dosyasını açtıktan sonra içerisinde disable_funcitons olarak arama yaptığınızda disable_functions:“phpmail” örneğinde olduğu gibi kapalı olan fonksiyonları görebilirsiniz. Buradan açmak istediğiniz özelliği silip, dosyayı kayıt edip çıkmanız yeterli olur. Her türlü ihtimale karşı /etc/init.d/httpd restart komutu ile apache restart etmeniz faydalı olacaktır.

Avatar
Halit Vuran 8 yıl önce

disable_functions = “gzinflate off” gibi bir satır buldum ve bunu sildim sonra apacheyi restart ettim ama bu seferde tüm sitelerde tema dosyalarından kaynaklı function.php hatası verdi ve açılmadı. Bende mecburen yedeklediğim dosyayı tekrar geri yükledim.
Bu sorunu 1 ay önce almıyordum ne olduda şimdi böyle bir sorun ile karşılaşıyorum çözemedim.

Avatar
Okan kurt 8 yıl önce

php.inide memory_limit ayarını aynı gösterilen şekilde değiştirip kaydediyorum restart yapıyorum ama info.php de limit hala 32MB gözüküyor sorun nedir acaba yardımcı olurmusunuz

Yorum Yap