IP Yönetim Sistemi Kullanım Talimatları

ANASAYFA > BILGI BANKASI > IP Yönetim Sistemi Kullanım Talimatları
# / 2021-02-03
IP Yönetim Sistemi Kullanım Talimatları

IP adresleriniz ile ilgili yapılabilir tüm işlemleri basit bir arayüzle tek bir ekran üzerinden kullanmanıza olanak sağlayan bütünleşik IP yönetim sistemi kullanım talimatlarında yapılan değişikliklerden, teknik terimlerden, ipuçlarından bahsedeceğiz.

Tamamen müşterilerimizin talepleri doğrultusunda yeniden oluşturulan yeni ekranlarda IP adresi yönetimi, RDNS yönetimi, IDS log kayıtlarının görüntülenmesi, IPS işlemleri, IPS SSL kurulumu, IPS loglarının görüntülenmesi, IDS listelerine kendinize ait veya dış IP adreslerini ekleyebileceğinzi white-list sistemi, yeterli uzunluktaki IP adreslerinin anons yönetimi gibi pek çok özelliği tek ekranda topladık.

IP yönetim sisteminin yeni görünümünde yer alan menüler ve işlevleri şunlardır;

IP Prefix Listesi: Yönetilebilir IP adreslerinizin listesini görüntülemenizi sağlar. Burada yazan IP aralıkları dışındaki IP adreslerinde işlem yapmanız kısıtlandırılmıştır.

White List: Herhangi bir IP adresini IDS sisteminde White-List’e alabilir veya saldırı tespit otomasyon sisteminden tamamen çıkartabilirsiniz. Ayrıca ağınızdan dışarı doğru giden trafik için de bunu yapmanız mümkün. Kendi IP adresleriniz dışında kayıt girdisine müsade edilmektedir.

Anons Yönetimi: IP adreslerinizin hangi operatörler tarafından anons edileceğini tamamen kendiniz yönetirsiniz. Bu alanda işlem yapmak için minimum /24 prefix uzunluğunda IPv4 veya /48 uzunluğunda IPv6 adresine sahip olmanız gerekmektedir. 

İşlem Kutusu: Sayfanın tam ortasına denk gelen işlem kutusu kısmında sahip olduğunuz IP adresinizi yazarak RDNS güncelleme, IPS ayarları, IDS logları veya diğer pek çok IP işlemini yapabilirsiniz. İşlem kutusunda prefix belirterek daha büyük uzunluklarda  kabul edilebilen işlemleri de yapabilirsiniz. 

Aktif Kurallar: Yönetilebilir IP adresleriniz aralığında IDS sisteminde bulunan aktif kuralların listelendiği bölümdür. Kendi eklediğiniz kurallarıda bu alanda görebilirsiniz. Sadece aktif kurallar gösterilir. Kendi eklediğiniz kuralları geri açabilirken, personelimiz tarafından yapılan kayıt girişlerini açamazsınız. 

Ekran görüntüsünde, yönetme hakkına sahip olduğunuz IP adresinizi işlem kutusuna  yazdığında çıkan sayfa görüntülenmektedir. Eski yönetim ekranından farklı olarak RDNS kayıt işlemlerinde artık bir IP adresi için birden fazla RDNS kaydı girebildiğiniz gibi mevcut kayıtları güncelleme özelliği eklenmiştir. Ocak 2021 itibari ile hiçbir IP adresinde varsayılan olarak kayıtlı PTR bulunmamaktadır. 

IP adresine ilişkin kural girişleri RDNS kayıt ekranının hemen altında yer alır. Kuralların anlamları şu şekildedir;

Null Route: IP adresi veri merkezinde bloklanır.

Blackhole: IP adresi operatörlerde bloklanır.

ACL-SMTP:  IP adresi e-posta gönderemez hale gelir.

ACL-HTTP: IP adresi 80 ve 443 portları bloklanır.

UTRS: IP adresi toplamda 6 Tbps aktif trafik bulunan pek çok veri merkezinin kendi iç ağında bloklanır.

IDS Logları: IDS sistemi tarafından yapılan işlemlerin kayıtlarını gösterir.

Ekranın sağ tarafında görünen IPS işlemleri bir firewall hizmetine sahipseniz karşınıza çıkan ekranlardır IPS Durumu bölümünde firewall hizmet durumunu görüntülerken ayarları alt kısımda bulunan IPS işlemleri kısmından yapabilirsiniz. IPS kullanımına ilişkin tüm talimatlar, sayfada bulunan talimatlar bölümünden ulaşılabilir

IP yönetim sistemine ilişkin daha fazla bilgi almak için destek bildirimi göndererek sorularınızı bizlere iletebilirsiniz.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet Bilişim Teknolojileri A.Ş.'de teknik konularda liderlik yapıyorum. 15 yıldır bu alanda çalışıyorum ve özellikle sistem yönetimi, ağ teknolojileri ve yazılım geliştirme konularına odaklanıyorum.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap