Centos Üzerine cPanel Kurulumu

ANASAYFA > BILGI BANKASI > Centos Üzerine cPanel Kurulumu
# / 2017-03-02
Centos Üzerine cPanel Kurulumu

cPanel kurulumu online olarak yapılmaktadır. Diğer kontrol panellerinde de olduğu gibi temiz bir işletim sistemi üzerinde kurulmalıdır. Bu anlatımımızda işletim sistemi ayarları dahil kurulum aşamalarını göreceğiz. Centos işletim sistemimiz kurulumu tamamlanıp restart olduğunda giriş ekranımız karşımıza gelecektir.

cp1

Kurulum esnasında belirlediğimiz giriş bilgilerimiz ile giriş yapıyoruz ve “setup” komutunu yazıp enter’a basıyoruz. Giriş yaptığımızda aşağıdaki ekran gelecektir. cPanel kurulumumuzu eksiksiz tamamlayabilmek için öncelikle firewal özelliğimizi kapatmamız gerekmektedir.

cp2

cp3

cp4

cp5

Centos kurulum yazımızda ip adresimizi kurulum esnasında tanımlamıştık, daha detaylı olması için ip adresi verme işlemini de anlatacağız;

cp6

cp7

Enter basıp Device içerisine giriş yapıyoruz. Resimde de göründüğü gibi ethernet kartımızı görüyoruz. Kurulumu sanal bir makinede yaptığımız için ethernet kartı olarak sanal bir ethernet tanımlandığını görebilirsiniz. Aşağıdaki şekilde ip adresimizi tanımlıyoruz.

cp8

cp9

cp10

cp16

İP adresi tanımlama işlemimiz tamamlanmıştır. Bu aşamada ip adresimize ping atarak test edebilir erişimimiz gelmiş ise putty programı ile bağlanıp kurulumumuzu başlatabiliriz. Biz kuruluma buradan devam edeceğiz.

Kurulumuna başlamadan önce birkaç işlem daha gerçekleştirmemiz gerekmektedir. Centos 6.3 kurulumunda anlattığımız ethernet kartı boot özelliğini aktif ediyoruz.

nano /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0

service network restart

İşletim sistemi ile ilgili kurulum ayarlarımız tamamlanmıştır, artık cPanel kurulumuna başlayabiliriz;

cd /home

Dizin içerisine giriş yapıyoruz ve aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.

wget layer1.cpanel.net/latest

cp11

sh latest

komutunuda çalıştırdıktan sonra kurulum başlamış olacaktır. Kurulum dosyaları yurtdışından indirildiğinden 2-3 saat sürmektedir.

cp12

Kurulum tamamlanmıştır. Sunucumuzu yeniden başlatıyoruz Şimdi panelimize giriş yapabiliriz. İpadresi:2086 Sunucu bilgilerimiz ile WHM panel giriş bilgilerimiz aşağıdadır. Giriş yaptığımızda aşağıdaki şekilde bir ekran ile karşılaşacağız.

cp13

cp15

“I Agree” diyerek devam ediyoruz. Setup networking ayarlarına geliyoruz ve mail adresimizi tanımlıyoruz. Sunucunuz ile ilgili bir sorun olduğun bu mail adresine bilgi mailleri gelecektir.

cp17

Hostname tanımlaması yapıyoruz ve save & go to step diyerek devam ediyoruz.

cp18

Panelimizde kullanacağımız birden fazla ip adresi var ise bu kısımdan tanımlama yapabilriz.

cp19

Nameservers kısmı WHM panel anlatımında bahsettiğimiz şekilde sunucuda kullanacağımız NS adresleri belli ise tanımlama yapabiliriz. Değişiklik yapmadan geçebilir işlemleri sonradan da gerçekleştirebiliriz. Servis ayarları bulunduğu ekranıda bir değişiklik yapmadan geçip devam ediyoruz.

cp20

Finish diyerek ön yapılandırma ayarlarımızı tamamlıyoruz. WHM panelimiz kullanıma hazır durumdadır.

Avatar
Abdullah Altunbaş Teknik Şef
Netinternet Bilişim Teknolojileri A.Ş.'de teknik konularda liderlik yapıyorum. 15 yıldır bu alanda çalışıyorum ve özellikle sistem yönetimi, ağ teknolojileri ve yazılım geliştirme konularına odaklanıyorum.
Yorumlar

Henüz yorum yok.

Yorum Yap